EgyébHírek

Az egyesület sajtóközleménye (2021.10.27)

A Magyar Hegyivezetők és Hegyi Túravezetők Egyesülete (MHVE) felhívja a közeli időszakban a magashegyekbe készülők figyelmét arra, hogy ez időtájt az európai időjárás változik ősziből télivé, amely a természet adta rengeteg csodálatos jelenséggel történik, ugyanakkor jelentős veszélyforrás is lehet. A biztonságos túrázás a magashegyekben felelős tervezést és előzetes felkészültséget kíván, amiknek a hiánya a téliessé váló körülmények között sajátos és súlyosabb kockázatokkal jár.
A szakképzett vezetők nélküli túrák során a is figyelembe kell venni, hogy az időjárási körülmények gyorsan, akár pár óra alatt is téliessé válhatnak, ezzel lassítva vagy lehetetlenné téve a mozgást a magashegységekben.
Az éjszakai fagy reggelre megmaradhat, ezzel az eljegesedett sziklák váratlan balesetveszélyes helyekké válhatnak. A Nap energiája nem jut el számos mély völgybe vagy árnyékban maradnak a völgyoldalak.
A téli napjárás miatt a tervezhető túraidő max. 10 óra, amely a téli napfordulóig naponta 3 perccel rövidül.
A folyadékveszteség miatt a kihűlés mellett a kiszáradás is fokozottan jelen lehet, még ha a túrára alkalmas hőmérséklet miatt ezt nem is érezzük.
Az általános hőmérséklet 100 méter tengerszint emelkedés mellett 0.5 és 1 fok között csökken, így például Poprádon (681 m tszf.) mért 13 fokkal egy időben a Zöld-tavi menedékháznál (1551 m tszf.) akár 8-16 Celsius fokkal is hidegebb lehet.


A biztonságosabb túrázás érdekében az egyesület a következőket ajánlja:

  • Sose túrázzunk egyedül magashegységben, mindig értesítsünk valakit túratervünkről
  • Túránk célját, útvonalát és nehézségét a magunk és túratársaink képességéhez és tapasztalatához illeszkedve válasszuk meg
  • Ne hagyatkozzunk csak a mobiltelefonunkra. Gondoskodjunk világításról.
  • Mindig tájékozódjunk a várható időjárásról
  • Rétegesen öltözködjünk megfelelő tartalék ruházattal. Sapka, kesztyű, tartalék zokni legyen nálunk. A szél fokozottan fejti ki hűtőhatását a hidegben, ezzel a hőérzet is jelentősen csökken.
  • Gondoskodjunk a megfelelő folyadékutánpótlásról. A hideg időjárás miatt a test energiaszükséglete megnő
  • Baj esetén értesítsük a helyi mentőszolgálatokat (a 112-es telefonszám, mint EU szabvány), a mentést bízzuk szakemberre

Budapest, 2021. október 27.
MHVE