Hegyi Túravezető TanfolyamHírek

Ki a Hegyi Túravezető?

Hegyi túravezető tanfolyam

A hegyi túravezető kompetenciája nagyon széleskörű, hiszen vezethet gyalogtúrákat, hótalpas túrákat, tarthat lavinatanfolyamokat, túlélő táborokat akár télen, akár nyáron, magashegyi körülmények között vezethet túrákat, ahol tervezetten nincs szükség kötéltechnikára.

A hegyi túravezető nagyobb létszámú csoportokkal is dolgozhat, gyakorlatilag a mostani kalandtúra szervező utazási irodák túravezetői ők. Ugyanakkor ennél többről van szó, hiszen hegyi túravezetőként tervezhetsz és vezethetsz pl. skandináv sátrazós trekkingtúrát, vagy hótalpas túrát Grönlandon, lavinatanfolyamot az Alpokban, esetleg túraösvényen kívüli csúcstúrákat a Magas-Tátrában. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.

A hegyi túravezető nem hegyivezető. Az angol terminológiában a hegyi túravezető Mountain Leader, míg a hegyivezető a Mountain Guide. Németben Bergwanderführer és Bergführer.

Mit tanul egy hegyi túravezető?

A hegyi túravezető tanfolyam rendkívül széleskörűen készít fel a túravezetésre. Az elméleti rész és a gyakorlat egy kis része Magyarországon zajlik. A nagyobb rész az Alpokban tartandó, ráadásul képzett UIAGM hegyivezetők vezetése alatt.

A teljes tematikát itt találod »

Miért kell végzettség a hegyi túravezetéshez?

Egy hegyi túravezetőnek többet kell tudnia annál, minthogy merre vezet az ösvény. 🙂 Egy hegyi túravezető tud az emberekkel, csoportokkal bánni. Egy hegyi túravezető el tudja kerülni a rendkívüli szituációkat, vagy tudja kezelni azokat, tud elsősegélyt nyújtani és az esetek döntő többségére van bevált gyakorlata, amelyeket a tanfolyami anyag tartalmaz mind elméletben, mind gyakorlatban. A hegyi túravezető veszélyes közegben dolgozik, ezért nem megengedhető az autodidakta módon kitalált helyzetkezelés vagy rögtönzés. A hegyi túrák vezetésére létezik jól bevált módszer, ezt kell megtanulnia használni és természetesen a végzettsége garancia arra, hogy tudja is.

Fontos tudni, hogy egyre több ország követeli meg a kalandtúrák vezetőitől a nemzetközi, egységes minősítést. Jelen pillanatban ennek az UIMLA hegyi túravezető képesítése és az IFMGA (UIAGM/IVBV) hegyivezetői minősítése felel meg. Mely országok érintettek ebben? Egyre többen, Európán belül gyakorlatilag minden állam.

 

Teljes körű tagok

Aspiráns országok

Pályázó országok

Megtisztelő számunkra, hogy az alábbi országokkal együtt pályázhatunk az UIMLA aspiráns fokozatra:

  • HU – Magyarország

  • KG – Kirgizisztán

  • IR – Irán

  • NO – Norvégia

  • NP – Nepál

  • SE – Svédország

  • SI – Szlovénia
  • US – USA

Szeretnél Te is hegyi túravezető lenni?
Jelentkezz azonnal nálunk »