EgyébHírek

UIMLA

International Mountain Leader - IML - Nemzetközi Hegyi Túravezető

Hatalmas köd burkolja a titkot, mit is tud egy UIMLA (Union of International Mountain Leader Associations) által minősített túravezető (továbbiakban IML = International Mountain Leader), mit csinálhat a hegyekben. Itt az ideje, hogy előrántsuk a nyulat a cilinderből.

Miért érdemes IML-t fogadni?

Ha kitaláltál egy hegyi túrát és elmondod egy IML-nek, Ő kitalálja, hogyan, mivel és mikor érdemes odamenni. Megoldja helyetted az összes technikai kérdést, tanácsai alapján könnyedén előkészülhetsz a túrádhoz. Az IML feladata, hogy Téged biztonságosan vezessen a hegyi túraútvonalakon.

Ha nincs ötleted, csak egyszerűen kellemes napokat szeretnél hegyi körülmények közt eltölteni, az IML biztosan tud ajánlani és megszervezni neked egy komplett programot, ami életre szóló lesz.

Az IML erre van kiképezve, ez a munkája és a hobbija.

Az IML munkája

Az International Mountain Leader (IML), azaz nemzetközi túravezető komoly, 2 éves intenzív és gyakorlatorientált képzés tud maga mögött. Gyakorlatilag a klasszikus értelemben vett, magyar terminológiában gyakran használatos “kaland túravezető” az IML. Az IML legegyszerűbb feladata, amikor bakancsos túrát vezet akár középhegységben, akár magashegységben.

Az IML olyan túrákat vezethet, ahol tervezetten nincs szükség kötéltechnikára, a túraút max. I-es nehézségű lehet, azaz ahol helyenként szükséges lehet a kezek használata a továbbhaladáshoz. A Magas-Tátra, az Alpok, a brit hegyek, Skandinávia, a Himalája, az USA és Kanada Sziklás-Hegysége, Dél-Amerika és igazából a Föld összes hegysége tele van olyan útvonalakkal, ahol egy IML segítségével élvezetesen és biztonsággal túrázhatsz és ahol kérik is a túravezető nemzetközi szakképesítését.

Az IML vezethet hótalpas túrákat, tarthat lavinatanfolyamokat, klasszikus téli magashegyi túra tanfolyamokat, így megtanulhatsz tőle egy sor fontos módszert a téli magashegyi túrázáshoz.

Az IML képzés komoly téli és nyári bivakolástechnikákat, folyókon való átkelési technikákat is tartalmaz, így a bakancsos, hátizsákos túrák teljes palettáját lefedheti egy IML tevékenysége.

A magyar képzés tartalmazza a via ferrata túrák vezetését is, ám ez a nyugati országokban sajnos még IFMGA kompetencia, azaz egyenlőre csak a magyar via ferrata-kon lesz jogosultság túrát vezetni.

UIMLA

Nemzetközi hegyi túravezetők egyesületeinek szövetsége az UIMLA. Ugyanúgy, mint a hegyivezetés, a hegyi túravezetés is szakképesítesítéshez kötött tevékenység a világ szinte összes országában. Magyarország egy kissé furcsa helyzetben van, hiszen a 2018-as hazai törvények nem követelik meg az ilyen irányú szakképesítést, ugyanakkor ha egy magyar túravezető külföldön ténykedik, akkor az adott ország törvényeinek is meg kell felelnie.

Emiatt nagyon fontos lépés, hogy a hegyi túravezetőknek mostantól van lehetőségük nemzetközileg is elfogadottá válniuk. A mi küldetésünk pontosan az, hogy a legmagasabb színvonalat képviseljük, törekszünk arra, hogy tagságunk olyan vezetőkből álljon, akik nemzetközi minősítéssel rendelkeznek.

Ez Magyarországon ma egyedülálló és történelmi eredmény a hegyi sportok területén.