2018. március 2-án, 76 éves korában elhunyt Dudás János, az első magyar származású hegyivezető (GMHM végzettségű, majd civilben az UIAGM által is elismert hegyivezető).
Dudás János 1941-ben született Békéscsabán. 1956-ban, a zűrzavaros idők kezdetén került Nyugatra, először Ausztriában keresett menedéket, majd évekkel később Franciaországba vándorolt. A 60-as évek elején teljesen véletlenül került kapcsolatba a hegymászás világával katonai keretek között. Kis idő múlva elvégezte az akkori katonai (a GMHM elődje) hegyivezetési képzést. Miután elhagyta a katonaságot, Chamonixban telepedett le és hegyivezetőként dolgozott egészen a 90-es évek végéig.
Amellett, hogy ő volt az első magyar származású hegyivezető, egyúttal ő az első magyar is, aki mászta a Pilier Bonatti-t, a Pierre Alain utat a Dru nyugati falán, az Eperon Croz-t a Grand Jorasse-on, az Arete de l’Innominata utat a Mont Blanc déli falán és még több más, többé-kevésbé nehéz utat a Mont Blanc csoportban és az Ecrins hegységben. Fia, Paul, ugyancsak a hegyivezetést választotta hivatásául.
Dudás Jánossal néhányszor találkozhattunk a Mont Blanc lábánál levő lakóhelyén. Személyében egy nagyon jó kedélyű, anekdotázós, kedves és jó embert ismerhettünk meg, aki a chamonix-i mászóvilágot jellemző csillogást kerülve egész életét a hegymászásnak áldozta.
Szerző: Fucskó László UIAGM hegyivezető, egyesületünk tagja